LUBLIN / CZECHÓW - PROJEKT DOMU JEDNORODZINNEGO NA SKARPIE
Pu=206,1 m2 (+91)
2019

Projekt jest opracowany zgodnie z autorską ideą domów modelowych. 

Budynek posiada prostą, zwartą bryłę z maksymalnym wykorzystaniem przestrzeni i potencjału działki.

Bardzo istotnym czynnikiem jest usytuowanie budynku względem stron świata z nastawieniem na nasłonecznienie pomieszczeń.

Wejście główne do budynku usytuowane od strony północnej zaakcentowano ramą w kolorze czystej bieli. Łączy się ona z budynkiem poprzez podwieszone, ażurowe, drewniane listewki. Elewacja została rozbita przedłużeniem niższego dachu na strefę wejściową oraz dodaniem zakończenia w postaci ścianki chroniącej przed wiatrem.

Ze względu na ukształtowanie terenu do wejścia prowadzą reprezentacyjne schody. Droga dojazdowa będąca drogą wewnętrzną dla kilku pobliskich działek tworzy zaciszną enklawę sąsiedzką, o czym świadczy bliskie usytuowanie budynku względem działki drogowej.

LOKALIZACJA NA DZIAŁCE

RZUT PIWNICY

RZUT PARTERU

RZUT PODDASZA

Zastane warunki topografii terenu – działka na skarpie, pozwoliły utworzyć kondygnację piwniczną z odsłoniętą wschodnią elewacją. Umieszczono w niej bramę garażową oraz drzwi wejściowe pomocnicze (służące m. in. do wyprowadzenia rowerów).

Kondygnacja parteru od strony południowej i zachodniej usytuowana jest na poziomie terenu, co pozwoliło na bezpośrednie wyjście na zewnątrz z pomieszczeń części dziennej domu (salon, jadalnia, pralnia).

Budynek posiada świetnie rozplanowaną komunikację, której centrum stanowi wygodna klatka schodowa. Komunikacja zapewnia połączenie części piwnicznej z parterem (przede wszystkim obsługę mieszkańców z garażu do wiatrołapu).

Natomiast część klatki schodowej prowadząca na piętro jest wydzielona od piwnicy i dostępna z holu strefy dziennej.

PRZEKRÓJ I ELEWACJA POŁUDNIOWA

Strefa prywatna Inwestorów znajduje się na parterze i zaprojektowana jest w formie master bedroom (sypialnia, łazienka i garderoba). We wschodnim skrzydle wydzielono także pokój gościnny, służący na co dzień jako gabinet.

W domu zapewniono miejsce na pralnię z suszarnią. Duże doświetlenie do podłogi i możliwość wyjścia na ogród przełamuje stereotyp pomieszczenia ciasnego i ciemnego. Dom nie jest tylko ,,maszyną do mieszkania”, ale także przestrzenią przyjazną i pełną życia. Do pralni zaprojektowano zrzut ubrań z łazienki na piętrze.

Przestrzeń dzienną (salon, jadalnia, kuchnia) zaprojektowano jako otwartą, lecz odczuwalne jest naturalne wystrefowanie tych pomieszczeń.

Na piętrze wszystkie cztery pokoje są doświetlone narożnie poprzez umieszczenie dwóch okien. Postawiono na duże, wertykalne przeszklenia, z niskim parapetem. Środkowy hol rozdzielający wejścia do pokoi stanowi również przestrzeń wspólną – kinową.

 

Dom wyposażono w nowoczesne instalacje m. in. wentylację mechaniczną z rekuperacją, pompę ciepła, ogrzewanie kapilarne, instalację odwodnieniową oraz dostosowano pod montaż ogniw fotowoltaicznych.

Budynek zaprojektowano z dbałością o rozwiązania architektoniczno – budowlane. Zniwelowano mostki termiczne poprzez zastosowanie elementów konstrukcyjnych z uzupełnieniami styropianowymi. Okna i drzwi przewidziano do ciepłego montażu, a pod rolety zewnętrzne przygotowano specjalne nadproża.

 

Projekt uzyskał pozwolenie na budowę bez żadnych poprawek.

Z niecierpliwością czekamy na realizację!