SNOPKÓW - PROJEKT REWITALIZACJI DOMU JEDNORODZINNEGO
ROZBUDOWA O PRZESTRZEŃ REKREACJI
MAŁA ARCHITEKTURA
2019

Projekt rewitalizacji, bo tak sami inwestorzy nazwali działania przy budynku, dotyczy rozbudowy wraz z poprawą funkcjonalności i wyglądu zewnętrznego domu. Zaprojektowano m. in. frontowy ryzalit, północno – wschodnie tarasy, północny ganek, ogrodzenie oraz wiatę śmietnikową. Dominuje styl rustykalny w lekko nowoczesnej odsłonie.

SYTUACJA 

STAN ISTNIEJĄCY vs PROJEKTOWANY

Budynek od frontu został wzbogacony o drewniany ryzalit. Rozbija on przysadzistą bryłę domu, ażurowo domyka przestrzeń tworząc rustykalną loggie. Tradycyjna konstrukcja drewniana została zaprojektowana z dbałością o detal i odpowiednio lekkie elementy. Drewniane balustrady (w postaci poziomych desek) kryją istniejący układ balkonowych okien, przywracając ład i porządek na elewacji domu.

Budynek osadzono na kamiennym cokole z narożnymi przyporami. Ściany zaprojektowano w ciepłym odcieniu bieli. Wokół wyróżnionych okien zastosowano detal w postaci drewnianych obramień.

W celu wykorzystania działki na stoku i południowej ekspozycji budynku, przed ryzalitem zlokalizowano taras na gruncie do kąpieli słonecznych. Różnica terenu umożliwia dalsze tarasowanie ogrodu zielenią i dopełnienie całej przestrzeni.

Od frontu, wzdłuż granicy z drogą, zaprojektowano ogrodzenie o prostych sztachetach z desek kompozytowych. 

W narożu umieszczono wiatę śmietnikową z dachem jednopołaciowym o nachyleniu zgodnym ze stokiem działki.

MAŁA ARCHITEKTURA – WIATA ŚMIETNIKOWA

ELEWACJA POŁUDNIOWA (FRONTOWA) I WSCHODNIA

Od północy przy głównym wejściu do budynku zaprojektowano niewielki ganek. Tuż obok zlokalizowano wiatę rekreacyjną skomunikowaną z balkonem. Całe zamierzenie pozwoliło na wydzielenie kilku przytulnych zakątków do delektowania się poranną kawą, do kameralnych spotkań jak i większych imprez na świeżym powietrzu. Wyjątkowe otoczenie zabudowy zagrodowej, klimat wsi, szerokie panoramy ze stoku jak i wyjątkowo piękna okolica sprawia, że nowy wyraz budynku świetnie wpisuje się w zastaną tożsamość i charakter miejsca.

 

Projekt uzyskał pozwolenie na budowę.

Z niecierpliwością czekamy na realizację!